×

Ikke medlem?
Bli medlem her

×

YS-forbund advarer mot å innføre minstelønn

Venstre foreslår at det innføres nasjonal minstelønn for å bekjempe sosial dumping.


Arnfinn Korsmo, 1. nestleder i YS-forbundet Negotia. Foto: Terje Bergersen

– Ingen tvil om at forslaget er godt ment, men det vil undergrave det mest grunnleggende prinsippet i norsk arbeidsliv, nemlig den frie forhandlingsretten mellom partene, sier Arnfinn Korsmo, 1. nestleder i YS-forbundet Negotia.

Venstre foreslår å innføre nasjonal minstelønn, begrunnelsen er at det skal bidra til å bekjempe sosial dumping
- Intensjonen bak forslaget er godt. Problemet er imidlertid at dette er å angripe det mest grunnleggende prinsippet i norsk arbeidsliv, nemlig at lønnsforhandlinger skal skje mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Negotia vil derfor på det sterkeste advare mot at dette blir gjeldende politikk, sier Arnfinn Korsmo, 1. nestleder i YS-forbundet Negotia. – Problemstillingen om å bekjempe dumping er i midlertid viktig. Her er det flere ting som kan gjøres bedre, og nye tiltak vi må vurdere. Fra vårt ståsted er styrking av Arbeidstilsynet det vi aller først vil prioritere: både med hensyn til ressurser og verktøy for å føre tilsyn. Enda viktigere er det også å benytte allmenngjøring av tariffavtaler innen områder/fag som er særskilt utsatt for sosial dumping.

Venstre er blitt partiet som oftest motarbeider faglige rettigheter
- Det har de siste årene skjedd en åpenbar utvikling i arbeidslivspolitikken i Norge. Dette henger ikke minst sammen med at dagens utfordringer er annerledes enn de vi så for få år siden. Det vi opplever er imidlertid at Venstre er partiet som i minst grad har endret politikk, og som på flere områder opprettholder gårsdagens løsninger; blant annet krav om økt midlertidighet, liberalisering av arbeidsmiljøloven og kutt i sykepenger, sier Negotia-nestlederen: - Også denne bakgrunnen gjør oss litt spørrende til om det ligger andre begrunnelser bak forslaget om å innføre minstelønn. Er det egentlig forsøk på et skritt mot å frata partene forhandlingsretten de har?

Utfordringer fremover er rett til å stå lenger i arbeid og gjensidig fleksibilitet og betalt overtid
- En av de største utfordringene Norge faktisk står overfor, er tilgang på arbeidskraft. Dette vil øke i takt med den demografiske utviklingen. Det vi derfor i fellesskap bør rette politisk oppmerksomhet mot, er retten til å stå lenger i jobb – fremfor å bli sparket ut som frisk og villig arbeidskraft, sier Korsmo: - Videre må vi få et arbeidsliv som legger til rette for mulighet til å kombinere arbeid- og familieliv. Da er fleksibilitet viktig. Men dette må skje på begge parters premisser. Forutsetningen er da at man får betalt for den overtiden man jobber. Her er det fortsatt mye ugjort.


Share Share Share

Medlem

Vinnere av ipad og høyttaler

SkL har i høst hatt vervekampanje. Nå kan vi endelig avsløre heldige vinnere av ipad og høyttaler.

SkL blir en del av Delta

Etter et vellykket prøveår har et enstemmig landsstyre i SkL besluttet å bli en selvstendig organisasjon i Delta.

Hans-Erik Skjæggerud ny YS-leder

YS-kongressen valgte i dag Hans-Erik Skjæggerud til ny leder.
Lizzie Ruud Thorkildsen er valgt som ny nestleder.

SkL - Skatteetatens Landsforbund

Lakkegata 23
0187 Oslo
Kart

Denne siden benytter cookies

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å støtte din brukererfaring. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted, samtykker du til vår bruk av inforsjonskapsler. Detaljer

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

Utviklet av Imaker as