- Det er tøft å omstille et land fra oljeøkonomi til å skulle ha mange ben å stå på. Omstillingen vil ta tid, men det ligger allerede nå tiltakspakker for å skape flere arbeidsplasser i både statsbudsjettet og i det reviderte statsbudsjettet. Og så må vi inn med forskning og utvikling på lang sikt. Slik svarer statsråd Hauglie på kritikken om at regjeringen ikke har gjort nok.
- Regjeringen har jobbet med omstilling i tre år nå. Da er det overraskende at dere får så dårlig karakter fra arbeidstakerne. Dere bør ta disse tallene alvorlig! Dere har ikke lyktes med å skape trygghet for den omstillingen vi er i nå, repliserer Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud. Aasrud var statsråd i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet i Jens Stoltenbergs andre regjering.
YS-leder Jorunn Berland viser til at grunnlaget for omstilling er bra, slik det kommer frem av de ferske tallene i Arbeidslivsbarometeret:
- Vi kan ikke snakke om en akutt krise, men vi må gjøre endringer. Flere hender må i arbeid, påpeker hun.
Arbeidsminister Hauglie: - Ansatte fra oljebransjen er vant til å pendle
Selv om folk både er klare for mer utdanning og flere arbeidsoppgaver, er de lite lystne på å flytte på seg for å komme i jobb, viser Arbeidslivsbarometeret. Men å pendle bør ikke være en ny situasjon for ansatte fra oljebransjen, mener arbeidsminister Anniken Hauglie:
- Det er stort behov for arbeidskraft i andre deler av arbeidsmarkedet enn oljebransjen, og i andre deler av landet. De som har jobbet i oljebransjen er vant til å pendle. Vi skal ikke hausse opp et pendlerspøkelse som ikke fins, advarer hun.
- Når man er etablert i Stavangerområdet med familie, barn som går på skole og et hus man ikke får solgt, er det ikke bare å flytte, svarer stortingsrepresentant Rigmor Aasrud.
- Usikkerheten er alvorlig nok for de som føler på den. Og de er mange, påpeker YS-leder Jorunn Berland.
YS-lederen: Trepartssamarbeidet har blitt dårligere med denne regjeringen
YS-leder Berland understreker at den aller viktigste jobben med å skape omstilling skjer ute på den enkelte virksomhet. Og da må et velfungerende trepartssamarbeid være på beina.
- Den viktigste omstillingen skjer ute i bedriftene, i samarbeid mellom ledelse og tillitsvalgt. De tillitsvalgte er kreative til å finne løsninger når vi er med på lasset, mener hun.
- Ja det er dette som er trepartssamarbeidet, men regjeringen har ikke tatt arbeidstakerorganisasjonene på alvor, hevder Rigmor Aasrud.
- Arbeiderpartiet klager og rakker ned på regjeringens politikk, men har ingen forslag selv, svarer arbeidsministeren.
- Dere hører ikke etter, men skal gjerne få en ekstra time med oss, repliserer Aasrud.
- Regjeringen har mye å gå på for å få til et godt trepartssamarbeid. Jeg synes det har blitt dårligere enn hva det var under regjeringen Stoltenberg. Da var det riktignok slik at «noen» snakket sammen på forhånd, men vi andre ble også hørt i alle fall. Den sittende regjeringen har plassert alle arbeidstakerorganisasjonene på gangen, sier Berland.