×

Ikke medlem?
Bli medlem her

×

Over 20 000 møtte opp foran Stortinget

En del politikere burde tatt seg ut en tur i arbeidslivet selv før de begynte å snakke, mener Hanne Røberg-Larsen som håper hun en gang får fast stilling. Sammen med over 20 000 andre arbeidstakere møtte hun onsdag opp foran Stortinget for å vise hva hun mener om de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven.


Rundt 25 000 streikende hadde møtt opp foran Stortinget den 28. januar. Foto: Erik Norrud

Tekst: Elisabeth Strøm, Astrid Hellwig, Siv Bjelland og Gunhild Lervåg

Foran Stortinget var det onsdag enorm trengsel av streikende som hadde trosset regnværet for å vise sin motstand mot regjeringens arbeidslivspolitikk. Det var nærmest umulig å komme seg ned Karl Johan i retning Slottet. Artisten Øyvind «Vinnie» Sauvik traff tonen godt med ordene «Sammen er vi sterke», noe som fikk forsamlingene til å klappe taktfast. I Oslo markerte 20.000-25.000 sin motstand mot endringsforslagene. I Trondheim møtte 10.000 opp og i Bergen 15.000, ifølge tall fra brannvesenet.

Lederne i de tre hovedorganisasjonene YS, LO og Unio holdt hver sin appell foran Stortinget i forbindelse med den politiske streiken som stoppet Norge i to timer. Streiken har mobilisert en samlet fagbevegelse til nærmere 200 markeringer rundt om i landet til forsvar for arbeidsmiljøloven.

- Det er ingen gode grunner for å vedta forslag som vil gi så mange arbeidstakere tøffere arbeidsdager og mer usikre arbeidsforhold, sa leder Jorunn Berland i YS.

- Vi kan ikke ha et arbeidsliv der stadig flere ikke vet om de har jobb til neste år. Uten fast jobb blir det vanskeligere for mange unge å få boliglån. De må tenke seg om to ganger før de etablerer seg og stifter familie, sa Berland, før hun la til: Vi har råd til å bevare det gode arbeidslivet. Vi har råd til å gi ungdom fast jobb og trygghet for fremtiden. Vi har råd til å forsvare arbeidsmiljøloven.

Kjemper for fast jobb
Paratmedlem Hanne Røberg-Larsen er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo og stilte onsdag opp foran Stortinget for å vise sin motstand mot nettopp midlertidige stillinger.
- Fast stilling er det viktigste for meg i dag. Jeg håper at jeg en gang i framtid kan få en fast jobb, sier Røberg-Larsen.

Også for Wenche Arisland fra Bibliotekarforbundet er midlertidige stillinger den viktigste grunnen til å streike.
- Vikariater eller midlertidige stillinger fører med seg mye usikkerhet og lite forutsigbarhet. Helt siden jeg var nyutdannet har jeg hatt faste stillinger og det mener jeg også andre skal ha krav på.

- Det er ingen gode grunner for å vedta forslag som vil gi så mange arbeidstakere tøffere arbeidsdager og mer usikre arbeidsforhold, sa leder Jorunn Berland i YS.

Arbeidstid engasjerer
Miljøarbeider Ruby Myhren og kollegene ved Villa Eik i bydel Bjerke i Oslo reagerer på regjeringens forslag om arbeidstid og har derfor møtt opp med plakater foran Stortinget. Som turnusarbeidere føler de seg direkte berørt av forslagene.
- Det blir lagt opp til at arbeidsgiver tar mer styring over min fritid ved å åpne for mer jobbing på søndager og mer overtid. Forutsigbarhet og å vite når du skal være tilstede på jobb er viktig, blant annet for å ha et godt familieliv, sier Ruby Myhren som hovedtillitsvalgt for Delta i bydel Bjerke i Oslo.

Også Elisabeth Groseth i Norsk Sykepleierforbund er opptatt av å verne om reglene for arbeidstid.
- Det er bare et par uker siden jeg hørte om en stillingsutlysning hvor man kunne tilby 15 timers vakter med voldsalarm. Det skal ikke mye til for å forstå at en slik arbeidshverdag er en voldsom påkjenning for den enkelte. Det tar også lang tid for å komme seg etter en slik vakt. Jeg ønsker ikke en slik utvikling i arbeidslivet, og derfor er jeg her i dag.

Rammer kvinner ekstra hardt
LO-leder Gerd Kristiansen tok opp hvordan arbeidslivspolitikken griper inn i hvordan vi organiserer livene våre, og spesielt rammer kvinner og unge.
- Det er frekt å kalle dette en reform for større fleksibilitet og frihet for den enkelte. Det er det stikk motsatte; det er en reform for økt utrygghet, mindre frihet og mindre likestilling, sa hun.

- En og en halv million fagorganiserte står sammen med oss. Vi slåss for faste stillinger og trygge jobber. Vi slåss for hele stillinger og en lønn å leve av for alle. Vi slåss for et trygt og sikkert arbeidsmiljø. Det er ingen skam å snu, avsluttet LO-lederen, med klar adresse til regjeringen.

Arvydas Dragonas jobber til daglig i Gate Gourmet Gardermoen og er medlem i Parat Luftfart. Han streiker for å forsvare arbeidsmiljøloven og for å forsvare alle kvinner spesielt, slik at de ikke mister jobb på grunn at de blir gravide.
- Mange arbeidsgivere støtter forslaget og mange er i mot. De som er i mot, er gode og ærlige arbeidsgivere. Men vi har arbeidsgivere som ikke er det, og de kommer til å misbruke dette her, pålegge mer overtid og midlertidige ansettelser blir en god løsning for dem, sier Arvydas Dragonas.


Share Share Share

Medlem

Vinnere av ipad og høyttaler

SkL har i høst hatt vervekampanje. Nå kan vi endelig avsløre heldige vinnere av ipad og høyttaler.

SkL blir en del av Delta

Etter et vellykket prøveår har et enstemmig landsstyre i SkL besluttet å bli en selvstendig organisasjon i Delta.

Hans-Erik Skjæggerud ny YS-leder

YS-kongressen valgte i dag Hans-Erik Skjæggerud til ny leder.
Lizzie Ruud Thorkildsen er valgt som ny nestleder.

SkL - Skatteetatens Landsforbund

Lakkegata 23
0187 Oslo
Kart

Denne siden benytter cookies

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å støtte din brukererfaring. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted, samtykker du til vår bruk av inforsjonskapsler. Detaljer

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

Utviklet av Imaker as