×

Ikke medlem?
Bli medlem her

×

Tar til orde for betydelig reallønnsvekst

- Den gjennomsnittlige reallønnen ligger på samme nivå som for fem år siden, slo YS-leder Erik Kollerud fast da han åpnet YS' inntektspolitiske konferanse tirsdag morgen.


Erik Kollerud, leder av YS, på YS inntektspolitiske konferanse. Foto: Liv Hilde Hansen

- Da vi møttes her i fjor var kravet å øke kjøpekraften for medlemmene våre. Nå har vi fasiten: Årslønnsveksten havnet på 2,8 prosent, mens prisene økte med 2,7 prosent, sa Kollerud.

Når den inntektspolitiske konferansen er over i dag samles hovedstyret i YS for å vedta kravene til årets mellomoppgjør. Det er flere årsaker til at reallønnsveksten ble såpass lav. Blant annet høye strømpriser, påpekte YS-lederen i åpningstalen sin i dag.

- Uansett årsak innebærer det at det knapt ble reallønnsvekst for den gjennomsnittlige arbeidstakeren. Faktisk ligger den gjennomsnittlige reallønnen i dag på samme nivå som for fem år siden, sa Kollerud.

Mener fagbevegelsen har tatt sin del av ansvaret
YS-lederen mener en viktig årsak til at pilene peker i riktig retning for norsk økonomi for tiden, er at fagbevegelsen har vist ansvarlighet gjennom flere lønnsoppgjør, med moderate krav.

- Ledigheten har gått ned siden forrige oppgjør, sysselsettingen øker noe, og det er større optimisme i næringslivet. Oljeinvesteringen er også på vei opp. En viktig årsak til det er at vi på arbeidstakersiden tok vår del av ansvaret gjennom moderate lønnsoppgjør i flere år, forklarte Kollerud.

YS-lederen mener det har styrket Norges konkurranseevne internasjonalt og rustet landet for fremtiden.

- Dette viser styrken til det norske partssamarbeidet, understreket Kollerud.

- Medlemmene skal ha sin del av verdiskapingen
Samtidig som YS-lederen fremhever fagbevegelsens rolle som ansvarlig part, er han ikke i tvil om at det nå er arbeidstakernes tur:
- En av YS fremste oppgaver er å sikre at medlemmene deres del av verdiskapingen. Den norske lønnsmodellen forplikter begge parter. Byrdene skal fordeles rettferdig når det går nedover og gevinsten skal fordeles rettferdig når det går oppover, sier Kollerud.

- Når konjunkturene nå peker oppover, har regjeringen lagt vekt på at budsjettpolitikken skal normaliseres. Norges Bank har startet å normalisere rentenivået. På samme måte er det nå behov for å normalisere lønnsveksten, poengterer YS-lederen.

Tekst: Liv Hilde Hansen

 


Share Share Share

Medlem

Vinnere av ipad og høyttaler

SkL har i høst hatt vervekampanje. Nå kan vi endelig avsløre heldige vinnere av ipad og høyttaler.

SkL blir en del av Delta

Etter et vellykket prøveår har et enstemmig landsstyre i SkL besluttet å bli en selvstendig organisasjon i Delta.

Hans-Erik Skjæggerud ny YS-leder

YS-kongressen valgte i dag Hans-Erik Skjæggerud til ny leder.
Lizzie Ruud Thorkildsen er valgt som ny nestleder.

SkL - Skatteetatens Landsforbund

Lakkegata 23
0187 Oslo
Kart

Denne siden benytter cookies

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å støtte din brukererfaring. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted, samtykker du til vår bruk av inforsjonskapsler. Detaljer

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

Utviklet av Imaker as