×

Ikke medlem?
Bli medlem her

×

YS' inntektspolitikk 2011

- Vi må fortsatt holde en stram finanspolitikk, sa finansminister Sigbjørn Johnsen da han innledet under YS’ inntektspolitiske konferanse.

Finansminister Sigbjørn Johnsen ble tatt godt i mot av YS-leder Tore Eugen Kvalheim da han ankom YS' inntektspolitiske konferanse i dag.

Tekst og foto: Liv Hilde Hansen

I tillegg til finansminister Sigbjørn Johnsen innledet også Øystein Dørum, sjeføkonom i DnB NOR om norsk økonomi.

Senere i dag skal YS-leder Tore Eugen Kvalheim redegjøre for mellomårsoppgjøret 2011, før forbundslederne i YS debatterer og vedtar YS’ inntektspolitisk dokument for 2011.

Stram finanspolitikk
- Vi må holde en stram finanspolitikk fremover og gjøre valg. Og vi har noen utfordringer. Vi skal holde ledigheten nede, sørge for høy sysselsetting og trygge velferden. Vi må ha et ansvarlig mellomoppgjør, understreker finansministeren.

Selv om Sigbjørn Johnsen maner til en stram finanspolitikk og et ansvarlig oppgjør, ser han lyst på fremtiden:

- Det skal gå rimelig bra også i 2012. Ledigheten er på vei ned til under tre prosent og bildet er bra sett med innenlandske øyne, opplyser han.

Finansministeren er også fornøyd med at sykefraværet er på vei ned.

- Utbetalingene til sykelønn har gått betydelig ned. Det åpner for å satse på andre områder. Det er viktig at vi fortsatt holder trykket oppe på IA-arbeidet, sier han.

- Vi har klart første del av jobben. Nå skal vi gang med den andre delen; holde produksjonen og konkurransekraften oppe.

Høye oljepriser en kortsiktig glede
Finansministeren legger vekt på at den internasjonale finanskrisen ikke er over, og at det fortsatt er usikre tider i verden. Matvareprisene har gått opp med 30 prosent og oljeprisene er høye. Det sistnevnte gir Norge høye inntekter.

Det mest spennende fremover vil bli å se hvordan innstrammingene virker inn på de ulike landenes økonomi, mener Johnsen.

- Selv om oljeprisene er høye nå, så vil disse svinge. Å basere seg på høye oljepriser gir en kortsiktig glede. Noen der ute må betale. Og faren er at inflasjonen kan begynne å ta seg opp i noen land, advarer Johnsen.

- Norge har klart seg bedre enn resten av Europa, men vi er en del av det globale fellesskapet. Vi er ikke alene i verden. Norsk økonomi hviler på at det går bra i andre land, påpeker han.

Orden i sysakene
- Det er ikke særlig originalt, men dette har jeg stor tro på: Å holde orden i sysakene, sier Johnsen.

- Regjeringen skal ha en viktig samling til helgen. Da skal vi diskutere budsjettet for 2012. Det er som sagt behov for en stram finanspolitikk fremover, samtidig som vi har mange ønsker om ting som skal gjøres.

Finansministeren sier han er svært godt fornøyd med at det er bred oppslutning om handlingsregelen og prinsippet om å holde uttaket fra Oljefondet på under fire prosent.

- Og så stoler jeg på at dere gjør en god jobb utover våren, sa finansministeren med klar adresse til deltakerne under YS’ inntekstpolitiske konferanse


Share Share Share

Medlem

Vinnere av ipad og høyttaler

SkL har i høst hatt vervekampanje. Nå kan vi endelig avsløre heldige vinnere av ipad og høyttaler.

SkL blir en del av Delta

Etter et vellykket prøveår har et enstemmig landsstyre i SkL besluttet å bli en selvstendig organisasjon i Delta.

Hans-Erik Skjæggerud ny YS-leder

YS-kongressen valgte i dag Hans-Erik Skjæggerud til ny leder.
Lizzie Ruud Thorkildsen er valgt som ny nestleder.

SkL - Skatteetatens Landsforbund

Lakkegata 23
0187 Oslo
Kart

Denne siden benytter cookies

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å støtte din brukererfaring. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted, samtykker du til vår bruk av inforsjonskapsler. Detaljer

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

Utviklet av Imaker as