SkL har i høst hatt vervekampanje. Nå kan vi endelig avsløre heldige vinnere av ipad og høyttaler.
Både YS og LO vil kreve reallønnsøkning i statlig sektor
- Vi vil kreve en reallønnsøkning for alle våre medlemmer, sier Pål N. Arnesen, leder for YS Stat, og får følge av leder for LO Stat, Tone Rønoldtangen: - Ja, vi skal være moderate og ansvarlige, men vi krever vår del av verdiskapningen, sier hun.

Foto: Steinar Myhre Knutsen
Tekst: Liv Hilde Hansen
Vårens lønnsoppgjør ble diskutert under YS Stats konferanse torsdag, hvor også lederen for LO Stat, Tone Rønoldtangen, var til stede.
- Vi skal holde arbeidsledigheten på et så lavt nivå som mulig, men vi har en økonomi som er klar for å absorbere behovene i de ulike sektorene. Sektorene er ikke identiske i så måte, påpeker Pål N. Arnesen, leder for YS Stat.
- Frontfaget er overordnet og styrende, men vi har egne utfordringer i statlig sektor. Det må være aksept for å forhandle om dette, uavhengig av andre sektorer, mener Arnesen.
- Forbundene i YS Stat har ulike forventninger til årets hovedoppgjør. Diskusjonen rundt dette avgjør hvor vi skal sette inn støtet, sier Arnesen, og opplyser at tallgrunnlaget for fjorårets oppgjør fortsatt ikke er helt på plass.
Lavt overheng
Både Arnesen og Rønoldtangen viser til at overhenget i år er svært lavt, og at det derfor er mulig å ta ut mer i lønnsøkning enn i fjor vår.
- Oppgjøret i 2011 gir et godt utgangspunkt for årets hovedoppgjør i statlig sektor. I fjor gikk vi inn i forhandlingene med et overheng på nærmere to prosent, mens tallet i år ligger på 0,7 prosent. Det gir et handlingsrom for å få gjort noe med en del av utfordringene i statlig sektor, sier Pål N. Arnesen.
Overhenget i lønnsoppgjørene forteller hvor mye vi får i lønnsvekst, uten at vi får lønnstillegg. Overhenget utgjør forskjellen mellom lønnsnivået ved utgangen av året og gjennomsnittslønnen for hele året. Er lønnstillegg gitt sent på året, blir overhenget høyt.
- Her er jeg helt på linje med Pål, sier Røndoldtangen.
- Med den lave prisveksten vi har hatt skal det ikke mye til for at vi får en reallønnsøkning, påpeker hun.
Rønoldtangen tror på et stramt oppgjør i frontfaget:
- Mens det blir stramt i frontfaget, har vi handlingsrom i statlig sektor – nettopp på grunn av det lave overhenget. Anslaget i statsbudsjettet ligger på fire prosent, men jeg tror ikke vi er der, sier lederen for LO Stat.
Mekling i staten
Mens partene ble enige gjennom en forhandlingsløsning i 2011, frykter lederen for YS Stat at partene kan ende opp hos Riksmekleren i Grensen 3 til våren.
- Løsningen gjennom forhandlinger i fjor var nok mer unntaket enn regelen. Utfordringene i et hovedoppgjør er at partene får for liten tid til å diskutere økonomi. Derfor må vi kjøpe oss tid gjennom en mekling. Mai måned kan fort gå med til at vi sitter hos Riksmekleren i Grensen, tror Arnesen.
- En kan selvsagt spørre seg om dette er å misbruke meklingsinstituttet, men her har regjeringen et ansvar for å samordne oppgjøret i kommunal sektor med statlig sektor, sier han.
- Jeg håper selvsagt vi slipper en mekling, men det er det ikke opp til meg å bestemme. YS Stat er innstilt på et ansvarlig oppgjør, noe statlig sektor alltid har stått for. Ingen kan klandre statlig ansatte for å være uansvarlige og drive frem lønningene, mener lederen for YS Stat.
Medlem

SkL blir en del av Delta
Etter et vellykket prøveår har et enstemmig landsstyre i SkL besluttet å bli en selvstendig organisasjon i Delta.

Hans-Erik Skjæggerud ny YS-leder
YS-kongressen valgte i dag Hans-Erik Skjæggerud til ny leder.
Lizzie Ruud Thorkildsen er valgt som ny nestleder.