SkL har i høst hatt vervekampanje. Nå kan vi endelig avsløre heldige vinnere av ipad og høyttaler.
Debatterte tjenestepensjon

Pål N. Arnesen, leder for YS Stat, Tone Rønoldtangen, leder LO Stat, Klemet Rønning-Aaby, leder LO Kommune, Erik Orskaug, økonom i Unio, Torbjørn Røe Isaksen, stortingsrepresentant for Høyre og Jan Erik Støstad, statssekretær Arbeidsdepartementet i debatt om offentlig tjenestepensjon på YS Stats konferanse onsdag. Foto: Steinar Myhre Knutsen
Tekst: Liv Hilde Hansen og Kristian Lislerud
Den offentlige tjenestepensjonsordningen var tema for paneldebatten under YS Stats konferanse onsdag. YS Stats leder advarer mot konsekvensen dersom pensjonsordningen gir for dårlig uttelling:
- Dagens tjenestepensjonsordning i offentlig sektor har ingen fleksibilitet i forhold til Folketrygden, og arbeidslinja støttes ikke opp. Hvis vi ikke har en god tjenestepensjonsordning, må vi gjøre noe lønnsmessig. Får vi en dårlig pensjonsordning, vil vi komme på banen med krav om lønnsøkning, advarer YS Stats leder, Pål N. Arnesen.
YS Stat ønsker ingen omkamp på avtalen partene ble enig om i 2009, men mener det må forhandles frem en ny ordning for de årskullene som er født fra og med 1959. Avtalen som ble inngått om ny tjenestepensjonsordning i 2009 omfattet grunnlovsvern til om med 1958-kullet. Grunnlovsvern omhandler opptjente rettigheter og sikring av pensjonsnivå.
YS Stat nedsatte i fjor et utvalg som skal se på pensjonsordningene i staten. Denne uken kom utvalget med sin innstilling.
Det som kommer
- Vi har ikke tenkt å gjøre noe med det som er avtalt, men vil gjøre noe med det som kommer. Vi vil det skal være bred enighet mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og myndigheter, presiserer Klemet Rønning-Aaby, leder LO Kommune.
- Vi skal ikke mange år tilbake til den gang da fagbevegelsen kjempet frem en AFP-ordning vi var veldig stolte av. Jeg håper organisasjonene kan stå sammen også i fortsettelsen, slik vi gjorde det i 2009. Jeg ser ingen grunn til å reforhandle den pensjonsavtalen vi har nå, men vi må se på årskullene og gjøre noen justeringer. Det trenger vi ro til å gjøre, mener Erik Orskaug, økonom i Unio.
Ønsker nye forhandlinger
- En samlet arbeids- og sosialkomite på Stortinget, med unntak av Fremskrittspartiet, har uttalt at vi ser positivt på det hvis partene kommer frem til en løsning her. Signalet vårt er tydelig på at dersom departementet vil se på dette en gang til, har man bred politisk støtte for det. Det er positivt at en drar opp denne diskusjonen, sier Høyres Torbjørn Røe Isaksen.
- Vi ønsker reforhandling, men vil ikke blande oss inn i partenes arbeid. Høyre har en klar formulering på at departementet og staten kan ha er mer proaktiv handling, sier han.
- Ja, vi er åpne for å diskutere pensjonsspørsmålet, bekrefter Jan Erik Støstad, statssekretær Arbeidsdepartementet.
- Vi hadde en større runde i 2009, og vi må respektere den runden vi hadde da og avtalen vi inngikk, sier Støstad.
- Fornuftig Tone
- Hva er pensjon, spurte Tone Rønoldtangen, leder LO Stat, og svarte selv:
- Jo, det er det som skal erstatte inntekten vår når vi ikke lenger er i arbeid. Da blir det galt å legge så mye vekt på fleksibiliteten i tjenestepensjonsordningen. Vi støtter Pål og YS Stat i at vi ikke skal ha noen omkamp her. Vi får ikke til noe hvis vi hele tiden skal være redd for en omkamp, sier Rønoldtangen.
- Tone er veldig fornuftig, svarer Pål N. Arnesen, med et lunt smil.
- LO Stat har vært fornøyd med det vi oppnådde, mens YS er mer på den andre siden, utdyper Rønoldtangen.
Medlem

SkL blir en del av Delta
Etter et vellykket prøveår har et enstemmig landsstyre i SkL besluttet å bli en selvstendig organisasjon i Delta.

Hans-Erik Skjæggerud ny YS-leder
YS-kongressen valgte i dag Hans-Erik Skjæggerud til ny leder.
Lizzie Ruud Thorkildsen er valgt som ny nestleder.