×

Ikke medlem?
Bli medlem her

×

Sjarmerte YS-konferansen

YS er en viktig stemme i samfunnsdebatten, sa statsministeren på YS-konferansen og snakket seg varm om den norske velferdsmodellen. Her ser vi statsministeren med bl.a. SkLs Kaleem Ahmed, leder av YS Ung. 


Tekst: Bente Bolstad


- Arbeidslivsmodellen vår er en vesentlig årsak til at vi har oppnådd det vi har oppnådd. Men vi må ikke bli selvtilfredse, sa Stoltenberg.

Mens massearbeidsløsheten har satt seg fast i flere land i Sør-Europa, har Sverige og Danmark 7-8 prosent arbeidsløshet.

Med stolthet viste han frem ny oppgang i sysselsettingen.

- Vi registrerer faktisk en ny rekord i antall sysselsatte i Norge. Dette er det viktigste bidraget til veksten i økonomien, sa Stoltenberg.

Det er vekst i både privat og offentlig sektor. To av tre arbeidsplasser har kommet i privat virksomhet. Men ifølge statsministeren går det ikke alltid bra.

- Utfordringen er at det blir sett på som en naturlov at det alltid går bra i Norge. Det er farlig. Oljen gir oss muligheter. Men det er ingen garanti for at det skal gå bra.

Olje er ingen garanti

Han viste til finanskrisen på 90-tallet og fallet i sysselsettingen på begynnelsen av 2000-tallet. Alt dette skjedde mens Norge hadde godt med oljepenger.
Stoltenberg kom med en regelrett kjærlighetserklæring til handlingsregelen, at man har vedtatt en begrensning i bruken av pensjonsfondet på statsbudsjettet.

- Det vanskeligste som statsminister har vært å si nei. Det er så fristende å bruke penger når du har dem. Handlingsregelen har tjent oss vel, og sørget for at kronekursen ikke har vært truet, sa han.

Statsbudsjettet fikk også en kort gjennomgang. Tre av fire midtdelere er bygd etter 2005, altså under den rødgrønne regjeringen. Dødelighetstallene i trafikken fikk sitt; mens trafikken er tredoblet siden 70-tallet, er dødelighetstallene redusert til en tredjedel.

Statsministeren var stolt av spesialiseringen i helsevesenet, og mener den redder mange liv. Han siterte tidligere statsminister for AP, hedmarkingen Oddvar Nordli, som sa at det er bedre å overleve på Gjøvik enn å dø på Hamar.

Rekordstor reallønnsvekst

Mens Norge har hatt en reallønnsvekst på 43 prosent fra 2000 til 2013 er tilsvarende tall i Sverige 22 prosent, EU 8 prosent.

- Norge har hatt en solid reallønnsvekst, og norsk økonomi har tålt det.

Han pekte på frontfagsmodellen, som har vært retningsgivende for tariffoppgjør i mange år nå.

- I forhold til eksport er vi sårbare. Vi må ikke ha for god reallønnsutvikling, men passe på frontfagsmodellen. Gjør vi det, kan det gå oss godt, sa Stoltenberg.

Han avviste for øvrig at det er mange grupper som ”henger etter” lønnsmessig, og sa at det er parallell lønnsutvikling i alle hovedgruppene, statsansatte, industrien, økonomien samlet.

Også uenighet
Flere av de topptillitsvalgte i YS stilte spørsmål til statsministeren. Pål Arnesen, leder for YS Stat, spurte om åpenhet i forhold til oppsummeringen av 22. juli.

- Gjørv-kommisjonen var viktigst når det gjaldt åpenhet. Her fikk vi en usminket og ærlig beskrivelse. Jeg har sørget for at mitt syn er offentlig, flere statsråder har gjort dette. Også embetsverkets opplevelser skal offentliggjøres, sa Stoltenberg.

Til Vegard Einan fra Parat sa statsministeren at han er urolig for sosial dumping i transportsektoren. Samtidig forsvarte han vikarbyrådirektivet, og pekte på at de eneste han visste om ellers i Europa som er kritisk til direktivet er britiske konservative.


Share Share Share

Medlem

Vinnere av ipad og høyttaler

SkL har i høst hatt vervekampanje. Nå kan vi endelig avsløre heldige vinnere av ipad og høyttaler.

SkL blir en del av Delta

Etter et vellykket prøveår har et enstemmig landsstyre i SkL besluttet å bli en selvstendig organisasjon i Delta.

Hans-Erik Skjæggerud ny YS-leder

YS-kongressen valgte i dag Hans-Erik Skjæggerud til ny leder.
Lizzie Ruud Thorkildsen er valgt som ny nestleder.

SkL - Skatteetatens Landsforbund

Lakkegata 23
0187 Oslo
Kart

Denne siden benytter cookies

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å støtte din brukererfaring. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted, samtykker du til vår bruk av inforsjonskapsler. Detaljer

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

Utviklet av Imaker as