×

Ikke medlem?
Bli medlem her

×

YS Stats konferanse: Aasrud om de ansattes sikkerhet

- Vi trenger en klar, øverste ledelse. Aasrud bør ta den rollen på en enda tydeligere måte overfor de ansatte, sa Pål N. Arnesen under åpningen av YS Stats konferanse onsdag. - Helgen etter 22. juli var ikke medbestemmelse det vi var mest opptatt av. Det var en svært spesiell situasjon, hvor dugnadsinnsatsen gjaldt, svarte statsråden.

Foto: Trygve Bergsland

Tekst: Kristian Lislerud og Liv Hilde Hansen

Pål N. Arnesen, leder for YS Stat, sendte en svært klar beskjed til Rigmor Aasrud, statsråd i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, da han åpnet YS Stats årlige konferanse onsdag morgen:

- 2011 ble et spesielt år. Norge mistet sin uskyld. Vi opplevde hvor sårbart det er å være del av et åpent statsapparat. Og tragedien bare fortsatte på Utøya. Jeg skal ikke bruke så mange ord på å snakke om hvem som burde gjort hva, men en ting er jeg opptatt av: De statsansattes sikkerhet.

- Det er riktig og viktig at statsråden fremstår som en tydelig, øverste ansvarlig – med trykk på posten som administrasjonsminister. Vi trenger en klar, øverste ledelse. Aasrud bør ta den rollen overfor de ansatte, sa Arnesen.

Arnesen påpeker at media har vært mye opptatt av bygningsmassen i høyblokka og all verdens svikt rutiner i sin dekning av 22. juli.

- De ansatte savner at det blir satt fokus på dem, påpeker Arnesen.

- Dugnad, ikke medbestemmelse
Statsråd Rigmor Aasrud, som gikk på talerstolen umiddelbart etter Pål N. Arnesens åpning av YS Stats konferanse, sier det ikke er noen tvil om at det som skjedde i regjeringskvartalet og på Utøya preger Norge.

- Mange ansatte hatt traumer vi ikke evner å se dybden i. Folk har opplevd situasjonen forskjellig og reagert forskjellig, sa Aasrud.

- Systemene må fungere på en best mulig måte. Vår jobb fra FADs side er å bidra til at systemene rundt fungerer som de skal. Jeg hører at det er mer å hente på det området. Konkrete saker er ikke fulgt opp på en god nok måte.

- Ingen av oss kan si at vi har gjort alt riktig, men helgen etter 22. juli var ikke medbestemmelsen det vi var mest opptatt av. Det var en spesiell situasjon. Noen hadde behov for å jobbe, og ville ikke hjem. Det var dugnadsinnsats som gjaldt. Jeg satt i Grensen om kvelden 22. juli og opplevde noe av det, sa Aasrud.

- Ikke imponert

Hans Erik Skjæggerud, leder for YS-forbundet Parat, lot seg ikke overbevise av statsrådens svar på kritikken fra YS Stat. Parat organiserer blant annet ansatte i Departementenes servicesentre, som ivaretar både resepsjonstjenester og sikkerhetene i departementene.

- Eksemplene i media taler for seg selv, påpeker Skjæggerud. 

- Bare en promille av de truslene som ringes inn til departementene anmeldes til politiet. I tillegg er det sikringen av departementenes midlertidige lokaler mangelfull, sier han.

- Jeg tror årsaken er at det ikke fins noen kultur for å melde inn trusler og potensiell risiko, sier lederen for Parat.

Samarbeid under press
I tillegg til de statsansattes sikkerhet, brukte lederen for YS Stat store deler av sitt åpningsinnlegg på det han karakteriserer som en brutalisering av partsforholdet i statlig sektor.

- Det foregår en brutalisering av partsforholdet – både lokalt og sentralt. Jeg har tatt dette opp på hver eneste konferanse, men blir det noe bedre? Jeg kan med hånden på hjertet ikke svare ja på det. Samarbeid og medbestemmelse fungerer ikke, sa Arnesen og viste til både omstillinger og konkurranseutsetting: Nedleggelse av ligningskontor, en sviktende medbestemmelse under implementeringen av Nav-reformen og nedgradering av befalet i Forsvaret.

- Partenes avtaler og spilleregler følges ikke. Dialog skal forhindres og styringsretten hevdes, mener han.

- Også sentralt opplever vi det samme. Forhandlingsretten er satt under press. Den rødgrønne regjeringen hevder den ene dagen at trepartssamarbeidet er nøkkelen til suksess, neste dag at bruk av lovarbeidet og forskrifter er veien man skal gå, sa Arnesen.

- Våre tillitsvalgte er en ressurs. Vi forventer ikke medhold i alt, vi kan ta feil, men vi krever at spilleregler og avtaler respekteres og etterleves sa Arnesen og krever et inkluderende lederskap.


Share Share Share

Medlem

Vinnere av ipad og høyttaler

SkL har i høst hatt vervekampanje. Nå kan vi endelig avsløre heldige vinnere av ipad og høyttaler.

SkL blir en del av Delta

Etter et vellykket prøveår har et enstemmig landsstyre i SkL besluttet å bli en selvstendig organisasjon i Delta.

Hans-Erik Skjæggerud ny YS-leder

YS-kongressen valgte i dag Hans-Erik Skjæggerud til ny leder.
Lizzie Ruud Thorkildsen er valgt som ny nestleder.

SkL - Skatteetatens Landsforbund

Lakkegata 23
0187 Oslo
Kart

Denne siden benytter cookies

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å støtte din brukererfaring. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted, samtykker du til vår bruk av inforsjonskapsler. Detaljer

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

 

Tlf: 21 01 36 98
Epost: post@skl.no

Utviklet av Imaker as